Terug

Word relevant door GA4 en cross-platform events te combineren in uw customer journey.

Richard Budding

4 min read

Word marketingrelevanter door GA4 en cross-platform events te combineren in uw customer journey. Verzamel, configureer en analyseer uw gegevens om het juiste publiek te bereiken.

Zoals beschreven in eerdere berichten, worden monolithische applicaties vervangen door serverloze, cloud-native applicaties. Dit betekent dat er veel ingangspunten zijn voor onze klanten om hun reis door de software te volgen. Voor uw klant is het niet van belang welke technologie wordt gebruikt, App of Web, of cross-platform. Om aan de top van ons spel te blijven is er een grote behoefte aan business of KPI rapportage om de echte business performance te bepalen.

GA4 (of Google Analytics 4) is ontworpen voor een uitgebreide gebruikersanalyse.

Met de lancering van GA4 heeft Google de grootste wijzigingen in Google Analytics in zijn geschiedenis in gang gezet. Het nieuwe systeem introduceert een officieel kader om voor de eerste keer een uniforme meting van gebruikersinteracties en -gebeurtenissen tussen web en app mogelijk te maken. Met het platform klaar om het volgende hoofdstuk van KPI's te worden, moeten E-commerce beoefenaars nu beginnen om de voordelen te realiseren en een voorsprong te nemen. Dus wat is het, hoe werkt het en waarom kan het u helpen uw klanten beter te begrijpen?

In de begindagen van webontwikkeling en klantengedrag en het meten van hun 'clicks', onderkende Google de zakelijke behoefte aan marketingrapportage. En natuurlijk om hun advertenties te verkopen. Ze introduceerden Google Analytics 21 jaar geleden en nu is er een nieuwe speler op het blok...

De dagen van single session reporting zijn voorbij en GA4 is een stap dichter bij het dichten van de kloof op cross-platform user journeys met een focus op gebruikersacquisitie, retentie, segmentatie en lifetime value. Het lijkt erop dat het allemaal om marketing draait, toch?

Fout! Het gaat allemaal om AUTOMATISCHE EVENT TRACKING

In tegenstelling tot Universal Analytics, waar een gebeurtenis een "hit type" was, zijn in GA4 alle hits gebeurtenissen. Dat betekent dat de meeste betekenisvolle gebeurtenissen in de browser of app automatisch worden opgevangen en naar het object worden gestuurd. Dit is een voordeel voor degenen die minder technisch zijn, maar kan mogelijk veel ruis en verwarring binnen het object toevoegen door het enorme volume van beschikbare gebeurtenissen.

En met deze automatische event tracking van applicaties, dus web en App, kan de software het volgende niveau van eindgebruikersperspectief introduceren. In bedrijfsterminologie kunnen key performance indicators en rapportage de noodzakelijke insides brengen tijdens het definiëren van een cloud native applicatie implementatie. Aangezien de meeste van deze architecturen berusten op Event management, API's en serverloze functies, zijn gebruikersactiviteiten meer dan klikken op een webpagina. Om deze customer journeys op een geautomatiseerde manier te kunnen volgen, worden klantdimensies en metrics toegevoegd in de implementatie van GA4.

Aangepaste dimensies en metrieken zijn dus een krachtige manier om aangepaste gegevens naar Google Analytics te sturen. Cloud-ontwikkelaars kunnen aangepaste dimensies en metrieken gebruiken om te segmenteren en verschillen te meten tussen ingelogde en uitgelogde gebruikers, auteurs van pagina's, niveaus in games, of alle andere bedrijfsgegevens die u hebt over een klanttraject!


In GA4 worden aangepaste dimensies en metrieken automatisch voor u aangemaakt op basis van uw gebeurtenisparameters, dus om een aangepaste dimensie of metriek in te stellen, maakt u eenvoudig een aangepaste gebeurtenisparameter. Wanneer twee gebeurtenissen dezelfde parameter instellen, kunt u ze samenvoegen tot één dimensie.

Kortom, API-oproepen, user journeys en old school clicks worden nu gecombineerd in geavanceerde bedrijfsrapportage, realtime eventrapportage. Uw marketingstrategie en -resultaat, terwijl u een ander cross-platform klanttraject gebruikt, kunnen binnen enkele minuten worden gemeten. Waarom wachten, stap over op nieuwere digitale producten en begin met cloud native strategieën.

Volgens hun eigen documentatie is GA4 de toekomst van Google Analytics en zal dit het platform zijn dat voortdurend updates en onderhoud zal ontvangen. Google Analytics 4 is voorbereid om de onvermijdelijke klap te weerstaan die data compliance regelgeving zoals GDPR en CCPA zullen hebben op de nauwkeurigheid van uw rapportage.

Daarnaast zijn de cross device en cross platform tracking mogelijkheden in GA4 veel beter dan die van eerdere versies van Analytics en zullen blijven evolueren in de tijd als nieuwe technologieën worden vrijgegeven. Als u een website- of app-eigenaar bent, dicht GA4 een hoognodig gat in de gebruikersreis en zal uw analytics-spel naar nieuwe hoogten brengen.