Terug

Een dag uit het leven van een back-end developer

Yannick van der Laak

3 min read

Ons teamlid Yannick biedt je graag wat inzicht in een typische dag in het leven van een back-end developer

Als developer bij Levarne begin je je dag met de ochtend stand-up meeting. Hierin deel je informatie met je collega's over waar jullie aan hebben gewerkt en wat er voor werkzaamheden voor die dag op de planning staan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hulp nodig hebt met een technisch probleem of dat iemand jou om hulp vraagt bij een onderwerp waar jijzelf meer ervaring mee hebt.

Na de stand-up heb je een kort gesprek met de project manager van het project waar je mee bezig bent, om zeker te weten wat de vereisten zijn van je werk. Na dit gesprek weet je precies wat je kan bouwen dus is het tijd voor focus modus!

Je begint met nadenken over hoe het probleem is op te lossen. Je denkt er over na, je tekent de architectuur, en misschien begin je al met het coderen van een basis oplossing. Je kijkt naar je werk en denkt: "Hey, dit probleem zou misschien efficiënter opgelost kunnen worden als ik het probleem via een andere manier benader". Je begint je originele oplossing te verbeteren of misschien was de tweede oplossing wel beter. Wellicht struggle je een beetje met het zoeken naar de juiste oplossing. Er zijn zo veel manieren om dit probleem op te lossen dus welke is nou het beste?

Na een tijdje experimenteren stel je een kort overleg voor met een paar van je collega's. Je legt het probleem uit en hebt een korte discussie over de manier hoe dit is op te lossen. Dan blijkt dat het probleem waaraan je werkt een soortgelijk probleem is dat iemand anders een tijdje geleden heeft opgelost! Er zijn wel wat verschillen maar je ziet met name de gelijkenissen waardoor het mogelijk is om een efficiënte oplossing te vinden. Nadat je de ervaringen van je collega's hebt aangehoord, kies je voor de laatste oplossing.

Nu is het tijd om te gaan bouwen! Dit is het gedeelte dat je het meeste energie geeft: je weet wat je moet bouwen en hoe en je bent zelfverzekerd in je werk! Misschien betreft het een veelgebruikt UI component, misschien een volledige pagina in een webapp dat veel data bevat. Het kan ook een API functie zijn dat efficient een database opvraagt of het kan de architectuur van ene volledige database zijn.

Na een tijdje is het coderen afgerond: je hebt je werk getest en het lijkt alsof alles naar behoren werkt. Je vraagt een code review aan bij een van je collega's en gaat door naar de volgende taak!

Je merkt op dat de dag bijna voorbij is, maar er is nog wel tijd over om wat kleinere taken op te pakken. Gelukkig heeft ook een collega jou om een code review gevraagd! Je begint met het doorkijken van de code en te testen in de development omgeving om na te geen of er geen bijzonderheden opvallen. Na een tijdje besluit je dat de code goedgekeurd en dat de request samengevoegd kan worden. De dag eindigt met jou en je collega's die de nieuwe code opleveren.

Op naar de volgende dag!